Nieuwsarchief
NS in de kou
07 December 2010 - Nieuwsbericht [jan koopmans]

Werknemers van de NS zijn ontevreden over het beleid van hun werkgever nadat afgelopen weekeinde door sneeuwval opnieuw chaos ontstond op het spoor.

Dit schrijft Roel Berghuis van FNV Bondgenoten namens het personeel aan het bestuur van het bedrijf in een vertrouwelijke brief in handen van de Telegraaf. "Veel NS'ers berichtten mij dat ze totaal ontredderd waren en ook niet meer wisten wat te moeten doen."

Het treinverkeer was zaterdag door de winterse omstandigheden flink ontregeld. Vooral in het midden van het land hadden de spoorwegen last van wisselstoringen en defecte treinen.

Mijn vader is zijn hele leven werkzaam geweest bij de spoorwegen. Dat was in de goede oude tijd, dat werknemers bij het spoor nog ambtenaren waren. Mijn vader was machinist en moest de trein dus van a naar b rijden. Hij ging altijd met de fiets naar  het Centraal Station door weer en wind en ik heb hem nog nooit horen klagen. Op zijn veertigste is hij gestopt met roken, nog voor dat bekend werd dat je daar kanker van krijgt en hij heeft door dat fietsen alles bij elkaar dus een conditie als een paard en dat heeft hij nog steeds.

Hij is denk ik nu al weer twintig jaar met pensioen. Het gekke is, dat al die problemen bij het spoor niet voorkwamen toen hij daar nog werkte. Alle belangrijke wissels waren verwarmd en er was af en toe een vertraging. En wat met de directeuren met die dikke bonussen die er nu zitten? Ik zou zeggen insmeren met pek en veren en de NS uitjagen. Of ga ik nu een beetje te ver?  Diep respect heb ik voor al die NS werknemers uit de tijd dat mijn vader daar nog werkte en er maar weinig problemen waren. Vraag aan die mensen voordat er geen één meer is, hoe zij dat toen deden. Niet alles uit het verleden is slecht. 

 PS. Ik begrijp natuurlijk ook wel dat het nu veel drukker is. Ik begrijp ook wel dat al die NS medewerkers die het niet voor het zeggen hebben vreselijk hun best doen. Sorry dus, maar ik moest het ff kwijt.

 

...Terug