Nieuwsarchief
'Deelgemeenten eind 2014 afgeschaft' (update)
08 December 2010 - In de media [RTV rijnmond]

Het einde nadert voor de veertien deelgemeenten in Rotterdam. Minister Donner van Binnenlandse Zaken stuurt op korte termijn een voorstel naar de Tweede Kamer om de deelraden eind 2014 af te schaffen.

De afschaffing wordt geregeld in een wijziging van de Gemeentewet en past volgens het kabinet in het streven om de bestuurlijke drukte te verminderen.

De veertien Rotterdamse deelgemeentes worden bestuurd door 44 bestuurders met een volledige vaste baan. Zij worden op hun beurt weer gecontroleerd door 268 volksvertegenwoordigers die daarvoor een vergoeding ontvangen van enkele honderden euro's tot 1.000 euro per maand.

Wethouder Kriens van Financiën liet bij de presentatie van het regeerakkoord al weten het afschaffen van de deelgemeentes ‘een slecht idee' te vinden. Volgens haar passen deelgemeentes bij het streven om de politiek dichter bij de burger te brengen.

zie de discussie op RTV Rijnmond: http://www.rtvrijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=%2FNews%2FDefault%2F2010%2Fdecember%2FDeelgemeentes%20eind%202014%20afgeschaft

----------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Het Parool:

AMSTERDAM - Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) wil de stadsdelen al met ingang van de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2014 afschaffen. Dat heeft hij donderdag laten weten aan de Tweede Kamer. Hij werkt aan een wijziging van de Gemeentewet waardoor gemeenten niet meer de bevoegdheid hebben om er deelgemeenten op na te houden.

In de gemeenteraad zei wethouder Andrée van Es donderdag dat ze aan een gesprek met Donner de indruk heeft overgehouden dat zijn voornemen om de stadsdelen af te schaffen 'vast en stevig' is. Voor begin januari heeft ze een bijeenkomst belegd met alle stadsdelen om de gevolgen te bespreken.

Wethouder Lodewijk Asscher laat intussen onderzoek doen naar de kosten en baten van de stadsdelen en naar de opheffing daarvan.

Donner liet overigens wel ruimte voor een ander model van de stadsdelen. In antwoord op vragen van VVD-Kamerlid Willibrord van Beek zei hij dat het Amsterdam vrij staat om, binnen de kaders van de aangepaste Gemeentewet, het bestuur naar goeddunken in te richten.

Van Beek had bij zijn vraag verwezen naar het Haagse model. De gemeente Den Haag heeft geen deelraden van gekozen volksvertegenwoordigers. Wel heeft elk van de acht stadsdelen een stadsdeelkantoor waar de burgers bijvoorbeeld een paspoort kunnen aanvragen.

Elk stadsdeel heeft een bescheiden ploeg ambtenaren onder leiding van een stadsdeeldirecteur, die door de bewoners kunnen worden aangesproken op de leefbaarheid in het stadsdeel. Ook hebben de Haagse wethouders ieder een stadsdeel onder hun hoede en heeft de gemeenteraad een speciale commissie voor 'stadsdeelgerelateerde zaken'. (HET PAROOL)

 

...Terug