Nieuwsarchief
'Internet ondermijnt gezag politie'
13 December 2010 - In de media [de Volkskrant]

AMSTERDAM - Het werken in de 'spotlights van (sociale) media' is met name voor de politie een lastige opgave. Dit zegt de Stichting Nationale DenkTank in het rapport Zelf Vertrouwen, dat maandag in het Vredespaleis in Den Haag wordt aangeboden aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer.

Snelle verspreiding via internet van beelden van conflicten waar agenten bij betrokken zijn, ondermijnen het gezag van de politie. Agenten moeten daarom mediatraining krijgen en de interne cultuur van de politie moet verbeteren.

'De opkomst van sociale media en de gebrekkige manier waarop publieke organisaties omgaan met nieuwe media spelen een rol bij het afnemen van het vertrouwen in de overheid', staat in het rapport, dat is opgesteld door 22 jonge academici. Het onderzoek van de DenkTank wijst uit dat 62 procent van de burgers vindt dat de publieke organisaties meer gebruik moeten maken van nieuwe media.

Facebook en Twitter
Publieke organisaties gebruiken volgens DenkTank de mogelijkheden van bijvoorbeeld Facebook en Twitter onvoldoende. Veel websites van publieke organisaties zijn ingericht volgens de theorie van Web 1.0, waarin de communicatie slechts eenzijdig plaatsvindt.

Door de mogelijkheid tot gesprek en discussie te geven, via bijvoorbeeld sociale media, heeft de burger meer directe invloed en voelt zich meer betrokken. 'De politie kan niet zonder meer rekenen op het gezag van het blauwe uniform', stelt DenkTank. 'De overheid moet sneller en beter inspelen op signalen uit de samenleving en mensen proactief benaderen. '

Meer interactie
De stichting pleit ook voor meer interactie in de rechtspraak. Rechters worstelen volgens de stichting regelmatig met het motiveren van uitspraken op een manier die begrijpelijk is voor de burger. Zo stelt DenkTank voor dat de overheid Twitterberichten opneemt op websites, en dat ambtenaren gaan bloggen over dilemma's achter het strafrecht en de menselijke kant ervan belichten. Burgers kunnen onderwerpen aandragen voor de blogs, vragen stellen en reageren op de blogs.

 

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/1072244/2010/12/13/Internet-ondermijnt-gezag-politie.dhtml

 

 

Op vallend vind ik, dat vooral de oudere politie mensen slecht uit de voeten kunnen met de media. Er zijn er nog steeds die het niet kunnen laten een hand voor de lens van de camera te houden als een camera in de buurt is. Ook het bekende "geen commentaar" maakt het de mensen zelf erg lastig om daarna nog een goed gesprek te beginnen. Jongere politiemensen die zijn op gegroeid met al die media hebben er minder moeite mee en je ziet dat zij ook niet meteen "verkrampen"als er een camera in de buurt is.  Een mediatraining zou inderdaad een goede oplossing zijn voor dit soort gevallen.   

 

Jan koopmans

...Terug