Nieuwsarchief
Spijkenisse hakt knoop door: nieuw theater komt er
15 December 2010 - Nieuwsbericht [jan koopmans]

Als je nu dacht dat problemen met een theater alleen in Hoogvliet voorkwamen dan heb je het mis. Ik weet nog dat ik een jaar of drie geleden nog riep: "waarom zou Hoogvliet een Theater willen als die op nog geen drie kilometer gebouwd gaat worden?" de tijd gaat snel en onder-tussen heeft men in Spijkenisse ook steeds minder geld beschikbaar. Dat was vooral niet waar toen ik dat een jaar of twee geleden ook al eens op de website zette en een wethouder in Spijkenisse een beetje boos op mij was. De politiek in Spijkenisse heeft donderdag nog geen besluit genomen over het nieuw te bouwen theater. Over het nieuwe theater, dat bijna 26 miljoen euro moet gaan kosten, wordt al bijna tien jaar gepraat. Een oud theater werd gesloopt omdat het te klein was en daarvoor kwam een tijdelijk theater in de plaats. 
Afgelopen vrijdag was ik in het Bres Theater in Brielle. Een multifunctioneel gebouw dat wordt beheerd door een bedrijf dat ook zalen verhuurd. De theaterzaal wordt gehuurd van dit bedrijf als er een optreden is. Er zijn tweehonderd plaatsen in dit theater en het geheel maakt een gezellige indruk. Een aanrader is de website: http://www.brestheater.nl/
Zo zie je maar weer, dat je met tweehonderd plaatsen gewoon nog goede artiesten kan trekken die anders ook in grotere theaters op treden.  Het theater in handen geven van een professioneel bedrijf in dit geval: http://www.geuzenstaete.nl/  is een goede zet, want die mensen hebben ervaring in dit soort dingen. Het Bres Theater is in Brielle samen met een zwembad en dus ook multifunctioneel. Ik heb zo de laatste twee jaar een aantal kleinere theaters bezocht en ik denk toch wel dat het theater in Brielle het dichtst in de buurt komt bij wat wij als "cultuurhuis" in Hoogvliet zouden willen.  Brielle mag blij zijn dat dit theater gebouwd is in betere tijden.. 

-------------------------------------------------------------------------

UPDATE

Spijkenisse hakt knoop door: nieuw theater komt er

15 december 2010

Spijkenisse heeft na een debat van tien jaar besloten dat er een nieuw theater moet komen. De gemeenteraad stemde dinsdagavond in meerderheid voor de nieuwbouwplannen.

 

 

Het nieuwe gebouw gaat ongeveer 26 miljoen euro kosten. De VVD, CDA, PvdA en O.N.S. stemden voor de bouw. Onder meer de SP, D66 en de ChristenUnie stemden tegen. De SP zou liever een paar jaar wachten met de bouw van een nieuw theater. In tijden van bezuinigingen vindt de partij dat een te grote investering.

De voorstanders wijzen erop dat een theater decennialang mee kan en het dus net zo goed nu gebouwd kan worden. De bouw neemt sowieso enkele jaren in beslag: als binnenkort wordt begonnen, is het theater naar schatting in 2014 klaar.

Het oude theater De Stoep werd overigens gesloopt, omdat het te klein was. Daarvoor in de plaats kwam een tijdelijke zaal.

 

 


 

...Terug