Nieuwsarchief
zakkenrollers (update-reaktie)
27 December 2010 - In de media [jan koopmans]

De deelgemeente, Stadstoezicht en de politie zijn een gezamenlijke campagne tegen zakkenrollerij gestart. 

Het winkelcentrum `de Binnenban' wordt dagelijks door veel mensen bezocht. Daarnaast is er elke donderdag op de parkeerplaats naast het winkelcentrum ook een markt wat veel mensen trekt. Naast het winkelend publiek bezoeken ook zakkenrollers deze twee locaties.

Om het de zakkenrollers moeilijker te maken, is deze campagne gestart. Een onderdeel van deze campagne is dat de politie extra gaat surveilleren. Verder zal er gebruik worden gemaakt van zogenaamde `zakkenrollerijhandjes.' Dit is een flyer in de vorm van een hand met daarop de tekst: "Dit keer heb ik er wat ingestopt, de volgende keer kan het ook de hand van een zakkenroller zijn."

De handjes worden door Stadstoezicht en de politie bij bezoekers in de tas of jas gestopt. Hiermee wordt aangegeven dat de bezoekers vaak niet doorhebben dat hun spullen gemakkelijk zijn weg te nemen. Tot slot zijn er in samenwerking met de winkeliersvereniging posters verspreid onder de winkeliers met de tekst: "Zakkenrollers actief. Let op uw spullen!"

Gaat deze campagne helpen? Nu even mijn persoonlijke mening. Ik denk het niet. Niemand is bezig met het onderwerp zakkenrollen als hij of zij aan het winkelen is. Ook als mensen gewaarschuwd worden helpt dit niet. Moet je dan maar niets doen? Dat is te kort door de bocht. Je kan niet achterovergeleund zitten als overheid en die mensen hun gang laten gaan. Maar....,  let dus extra op. Let ook op groepjes vrouwen die om u heen komen staan. Vrouwen zijn niet zo snel verdacht maar, maken momenteel het grootste deel uit van het zakkenrollers gilde.  En even voor de mensen die al een beetje op leeftijd zijn:  laat geen tas in uw winkelkarretje staan als u boodschappen doet. Als u zich omdraait om iets uit de schappen te pakken, is uw tas al weg, of uw portemonnee, zo snel kan het gaan. Er is overigens een grote groep vrouwen actief, die zich voordoen als Marokaanse of  Turkse vrouwen door een hoofddoekje te dragen.  Zij hebben al helemaal niets te maken met moslims. Het is dus gewoon een vermomming.

En verder:

Sluit uw tas en houdt uw hand erop. Stop uw portemonnee nooit in uw achterzak.  (liefst in de binnenzak van uw jas)  Verlies uw bagage nooit uit het oog.  Wees alert op uw omgeving. Zakkenrollers werken vaak samen. Als de één u afleidt, kan een ander toeslaan.  (niet alleen mannen) Gebruik stevige tassen en draag ze met de sluiting naar het lichaam toe. Neem niet onnodig kostbare spullen mee. Bewaar pinpas en pincode nooit bij elkaar.

-------------------------------------------------------------------------------------------

reactie:

 

Jan,

 

Achterliggende gedachte, namelijk mensen attent maken op zakkenrollers

en hoe te voorkomen, is goed. Bij de aanpak heb ik echter wat twijfels.

Deze is namelijk voorgelegd aan verschillende mensen in mijn omgeving en

de reactie was unaniem: er wordt eerst gehandeld en dan pas gekeken om

het netjes te beschrijven (vertaling: eerst slaan, dan pas vragen).

Overigens zat hier ook iemand bij die zijn leven lang gevechtsporten

heeft gedaan. Je kunt je voorstellen wat voor reactie hij zal hebben.

Vraag is dan: hoe reageert de politie/stadswacht dan?

 Hopelijk komen de stadswacht en de politie dit soort mensen niet tegen...

 

Groeten,

  

 

...Terug