Nieuwsarchief
nog even en.......2011
29 December 2010 - Nieuwsbericht [jan koopmans]

Vorig jaar rond januari was  het strooizout ook op, lees ik op onze eigen website . Dat was heel vervelend en je zou denken dat het dan het jaar daarop wel beter geregeld was. Over het algemeen valt het mee in Rotterdam, maar in plaatsen om ons heen is nog steeds een probleem.  De Nederlandse spoorwegen doen het al niet veel beter.

Even verderop kom ik het bericht tegen dat ik op de nieuwjaarsreceptie ben geweest in Spijkenisse om daar te kijken hoe dat nu zit met die jeugdlintjes. Ondertussen zijn ze voor de eerste keer ook in Hoogvliet uitgereikt. 2010 was ook het jaar dat Arie Broere onverwachts overleed. Arie was raadslid voor de PVDA. Wij missen Arie nog steeds.

In februari van afgelopen jaar overleed ook Rene van de Graaf. Rene is zeker een gemis voor de raad, maar hij heeft gelukkig wel een goede opvolger gekregen en als hij de raad nog ergens kan volgen dan zou hij zeker tevreden zijn geweest over zijn opvolging.

Het voorjaar van 2010 was ook de tijd van de verkiezingen. Een spannende tijd voor Nieuw Hoogvliet, want gaan wij nog zetels krijgen in de raad? Onze ex-partij was er van overtuigt van niet. Maart was ook de tijd dat onze deelraadsvoorzitter op zou stappen. Dat was iets te vroeg geroepen blijkt achteraf.

Ook bleek in dat jaar dat men in Rotterdam helemaal niet wist dat er woonerven in Hoogvliet waren. Men was van plan, om van die woonerven,waar mensen al jaren naar tevredenheid woonden gewoon parkeerplaatsen te maken, wat op tegenstand kon rekenen van omwonenden. In het voorjaar ontstond de patstelling die tot op de dag van vandaag nog steeds niet opgelost is, evenals het zogenaamde BAD gebied. Het BAD gebied werd een gebied waar woningbouw zou plaats gaan vinden. De omwonenden waren niet goed op de hoogte gehouden en procedures om de bouw tegen te houden zijn nog steeds in behandeling.

De verkiezingen hadden voor ons een gunstige uitslag en Nieuw Hoogvliet kwam tegen ieders verwachting met twee zetels in de raad. De installatie van de nieuwe raad en wat later de deelraadsvoorzitter werden geen feest, mede door het gedrag van de ex-voorzitter, die duidelijk niet tegen zijn verlies kon. Er was tijdens de onderhandelingen een coalitie ontstaan van PVDA, Nieuw Hoogvliet en Leefbaar Rotterdam, die de meeste stemmen kreeg.

Ondertussen werd er door ons achter de schermen een soort van "oorlog" gevoerd over de rechten van de website en computers en dergelijke. In die tijd werden wij beschuldigd van diefstal verduistering en plagiaat. Ondanks aandringen van onze kant is er nooit aangifte gedaan tegen Nieuw Hoogvliet.

2010 is ook het jaar geworden dat er een besluit is genomen over een Helikopter vliegveld bij de Seatleweg, vlak bij Pernis en het opheffen van de Schooltuinen. Deze schooltuinen waren helaas al weg bezuinigd en dat was door het nieuwe DB niet meer terug te draaien helaas. Over het vliegveld is het laatste woord nog niet gesproken. Ook werden flats aan de Wijnruitstraat die bedoeld waren voor de sloop toegewezen aan werknemers van Poolse afkomst.

Dat viel niet in goede aarde bij de omwonenden die daar in de buurt een huis hadden gekocht met de belofte van Woonbron dat die oude flats snel gesloopt zouden worden. Dus: weer wat geleerd, geloof nooit een woningstichting. Dat bleek ook weer, later toen men ergens kinderen wilde plaatsen met opvoed problemen. Ja, je kan zeggen dat je je daar voor schaamt natuurlijk, maar wie heeft er nu niet helemaal volgens de nieuwe participatie regels gewerkt? Dit jaar werd er door het nieuwe Dagelijks Bestuur eindelijk een hek langs de weg geplaatst aan de Venkelweg waardoor de kinderen daar veiliger buiten konden spelen.

Het voorjaar was ook het bezoek van de deelraad aan Delfshaven waar op verzoek van Nieuw Hoogvliet een uitleg werd gegeven over "de buurt bestuurd". Het moment waarop veel raadsleden ander gingen denken over dit project. Ondertussen worden er plannen gemaakt om in Hoogvliet te beginnen. Naarmate het jaar vorderde bleken er veel meer bezuinigingen aan te komen dan men voorzien had.

En dit had zijn weerslag op alle plannen die wij hadden. Speelplaatsen moeten opnieuw bekeken worden omdat er geen geld meer was voor speeltoestellen en de oppositie ging natuurlijk al meteen moord en brand schreeuwen terwijl zij zelf dondersgoed wisten hoe het er voor stond.

In april werd de eerste ledenvergadering gehouden van NieuwHoogvliet. 2010 werd ook het jaar van twee grote wielren manifestaties die dwars door Hoogvliet kwamen, waardoor het verkeerd in Hoogvliet de hele dag ontregeld werd. Gelukkig is men in Hoogvliet wel het een en ander gewend dus veel protesten waren er niet.

Ook het jaar voor het ontwerp van het Bonairepark en de jachthaven. Het jaar van de bevoegdheden van de Stadswachten. Mijn buurvrouw kreeg een waarschuwing omdat zij met haar hond te dicht bij een kinderspeelplaats woont en daar dus langs moet lopen. Dat mocht niet van de Stadswacht. Dat belooft nog wat.  Ook het jaar van de MFA's ennuh, gaan die nou door? En hoe gaan ze er uit zien? En hoeveel komen er nu eigenlijk? Wordt het cultuurhuis nu ook een MFA?  Plotseling gaat er dan een niet door? Heisa in de raad, terwijl nog niemand echt wist of hij er nou kwam ja of nee.  En welke MFA krijgt nu een hoger dak zodat er wedstrijden gespeeld kunnen worden? Ik denk zomaar geen een, helemaal vergeten.

Het jaar van het cultuurhuis, geld genoeg of niet? Tijd genoeg of niet? Wanneer was er al bekend dat er eigenlijk geen geld voor was? Een jaar geleden? Knap dat probleem dus maar weer eens op? Bomen op de Middenberm van de Aveling, waar dit niet mogelijk was, omdat daar asfalt onder zou liggen, staan ze er nu dus wel.

De participatie voor de inwoners van Hoogvliet gaat eindelijk worden zoals het zou moeten zijn en zoals wij al heel lang erg graag wilden dat het zou gaan worden. Zo zie je dat het niet helemaal allemaal voor niets is geweest. Er moet erg veel bezuinigd worden en daarom is dit een heel moeilijke start geweest voor het nieuwe DB. Sportclubs moeten meer gaan betalen, volkstuinen moeten meer gaan betalen en de oppositie schreeuwt moord en brand. Nou, zo is de politiek en misschien hadden wij dat ook wel gedaan. Je kan niet tevreden terug kijken als je zoveel in hebt moeten leveren. Subsidies moesten er aan geloven en tenslotte zullen de deelgemeenten opgeheven worden. Dat is nooit leuk om te horen en het zal niet mee vallen om iedereen gemotiveerd te houden, maar u kan er op rekenen dat wij ons best blijven doen voor een Hoogvliet waar het goed wonen is. Het zou ook wel erg laf zijn om er nu uit te stappen juist als je zelf ziet dat er geen toekomst meer voor je is in de deelgemeente. Dat zal mij niet gebeuren dus. Belooft is belooft ook als het moeilijk is.

Het jaar is voorbij en als er meer geld was geweest dan..... tja, als.........Helaas is dat er niet.

Nieuw Hoogvliet wenst iedereen in Hoogvliet een goed 2011 toe. Nieuw Hoogvliet wil alle ambtenaren en het dagelijks bestuur veel wijsheid en sterkte toe wensen in deze moeilijke tijden en hen bedanken voor de getoonde inzet.

 

 

 

...Terug