Nieuwsarchief
burgemeester de baas
14 January 2011 - Nieuwsbericht [jan koopmans]

De burgemeester van de gemeente Moerdijk, Wim Denie, treedt af. Dat meldt de commissaris van de koningin van Noord-Brabant vrijdagmiddag.

Moerdijk werd op 5 januari getroffen door een grote brand bij het bedrijf Chemie-Pack, waarna grote consternatie ontstond over mogelijk vrijgekomen giftige stoffen. De communicatie van Denie, overheden en gezondheidsinstanties tijdens en na de ramp was mikpunt van kritiek. Tja, daar was ik al bang voor, nou ja "bang". Nadat ik het eerste interview met de man zag terwijl de ontploffingen nog gaande waren, dacht ik, oei, dat kan niet lang duren.

De vraag die later in de raad van Moerdijk werd gesteld, was, hoe kan het nu dat de burgemeester van Breda de pers te woord stond en niet die van Moerdijk. Met alle respect, beste raad van Moerdijk, dan heeft u het interview niet gezien kennelijk. Een burgemeester moet tegenwoordig heel wat in zijn mars hebben en bijna overal een beetje verstand van hebben. Als hij alleen af gaat op wat zijn ambtenaren hem vertellen en de raad stelt niet al te moeilijke vragen, dan kan het ergens nog wel eens heel erg fout lopen.  Als het zo is, dat de raad nooit al te moeilijke vragen heeft gesteld, dan moet zij de hand ook in eigen boezem steken.

Als je zo dicht bij een industrie woont moet je echt iets meer weten dan het gemompel van de burgemeester dat op televisie te horen was. Er moet iemand staan die de leiding neemt en die de op dat moment de baas is. Zo hoort het en zo hoort een burgemeester te acteren als er iets hopeloos fout loopt. Dit soort rampen is altijd weer een moment waarop je bij je zelf denkt: hoe zou het bij ons zijn?

Ik weet nog dat ik twee jaar geleden het rampenplan van de regio helemaal door heb zitten pluizen, en dat zag er goed uit. Maar, het hangt zoals ik al zei ook af van de persoon die de baas is op zo'n moment. Bij ons dus de heer Aboutaleb. Laten wij hopen dat de bedrijven om ons heen goed gecontroleerd worden, want wij zitten midden tussen die zelfde soort bedrijven en misschien nog wel erger. Ik weet van een paar, zoals de Shell bijvoorbeeld, dat die er alles aan doen om het zo veilig mogelijk te maken, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo zal je ook zien dat wij die busbanen heel hard nodig hebben als zoiets tijdens de ochtendspits gebeurd.

prettig weekend

jan koopmans

 

 

...Terug