Nieuwsarchief
Door eendracht STERK
16 January 2011 - Ingezonden stuk [Edwin Smid]


Op zaterdag 15 januari was het zover: het nieuwjaarsconcert van DES waar ik al weken naar uit had gekeken.

Ik ben grote liefhebber van blaasmuziek en wanneer je dan te gast bent van een vereniging die 100 jaar bestaat, een Hoogvlietse vereniging, dan gaat je bloed wel sneller stromen.  Ik zal denk ik 7 jaar geweest zijn toen ik met mijn moeder de kerstnacht bezocht. Die avond luisterde DES de kerkdienst op. Wat genoten we van de muziek. Ik was zo gegrepen door de klanken dat ik trompetterend met mijn lippen de kerk verliet. Een eerste kennis making met DES. Daar ontstond overigens ook mijn interesse in brasmuziek en koraal muziek. Een genot om naar te luisteren. Nu zo'n 43 jaar en drie weken later, weer op dezelfde plek met DES.

 Door eendracht sterk, voorheen Solideo Gloria, is opgericht als koperfanfare en begin zestiger jaren omgevormd naar een harmonieorkest. In het begin van de jaren 80 was er zelfs een drumband en majorettes en zelfs minimarjorettes. Er werd geoefend op het marktplein. Nu anno 2011 een harmonieorkest, in een nieuw jasje, met ongeveer 50 leden waarvan bijna de helft uit Hoogvliet.

Hoogvliet telt een grote hoeveelheid verenigingen op het gebied van sport en cultuur. DES heeft altijd een prominente rol in het verenigingsleven in Hoogvliet ingenomen. DES hoort bij Hoogvliet. Een vereniging met trouwe leden. Een Harmonieorkest dat in de honderd jaar dat zij bestaat slechts 6 dirigenten heeft gehad. Een actieve vereniging met een rijke geschiedenis waar een deelgemeente als Hoogvliet trots op mag zijn en waar het dagelijks bestuur trots op is.

Dit jaar staat er nog meer te gebeuren. Op 26 maart een reŁnie, het jubileum boek en op 2 april het jubileumconcert Een aantal jaren terug was het verenigingsthema DES te beter. Voor de toekomst zou het thema kunnen zijn: DES te meer. Muziek is in vele op zichten belangrijk. Bijvoorbeeld t.a.v. onze ontwikkeling. Muziek werkt bevrijdend, ontspannend en is goed voor het lichaam.

 Maar "DES te meer" is ook een oproep aan de vereniging om echt uit de kast te komen om het zo maar te zeggen. DES,  een schitterend Hoogvliets Harmonieorkest is wat mij betreft nog te bescheiden en te vaak op de achtergrond. Des te meer,..... DES laat je horen.

Ik heb gisteren een toast uitgebracht op DES en haar leden, Dat deze vereniging een mooie muzikale toekomst tegemoet mag gaan, nog meer zichtbaar mag worden en Hoogvlieters blijft bedienen met haar mooie muziek en hen mogelijk verleidt om deel te nemen. Een toost op de gezondheid van de vereniging en haar leden.

Het was een zeer geslaagde avond en ik ben blij dat DES van zich laat horen.

DES roept familie, vrienden, buren en vooral mensen uit Hoogvliet en omgeving op om samen met DES dit heugelijke jaar te vieren. Meer informatie over het jubileumjaar is te vinden op:

www.deshoogvliet.nl 

...Terug