Nieuwsarchief
Afschaffen stadsdelen kost miljoenen
02 February 2011 - Nieuwsbericht []

Het afschaffen van de stadsdelen in Amsterdam, zal de hoofdstad vele miljoenen euro's kosten. Structureel gaat het om minimaal 100 miljoen euro per jaar. De eerste jaren komen daar nog eens tientallen miljoenen euro's bij.

Dat stelt de Raad voor de StadsdeelfinanciŽn in een woensdag gepubliceerd advies. Deze raad adviseert het college van burgemeester en wethouders in de hoofdstad over deze bestuurslaag.

Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken (CDA) wil de stadsdelen in Amsterdam en de deelgemeenten in Rotterdam juist afschaffen. Hij is van plan de Gemeentewet zo aan te passen dat de mogelijkheden om zo'n bestuurslaag in te stellen, vervalt.

Volgens de raad heeft de invoering van de stadsdelen sinds begin jaren tachtig Amsterdam veel geld opgeleverd. Bepaalde taken worden nu op lokaal niveau uitgevoerd, wat goedkoper is dan toen dat nog allemaal centraal gebeurde. Daardoor zou de hoofdstad tegenwoordig 100 miljoen euro per jaar goedkoper uit zijn. ,,Het opheffen van de stadsdelen zal de stad in dat opzicht terug bij af brengen.''

Het schrappen van deze bestuurslaag zal bovendien gepaard gaan met onder meer de nodige reorganisaties. Dat zal de eerste jaren leiden tot extra kosten van tientallen miljoenen euro's, voorspelt de raad. 

De Amsterdamse wethouder Andrťe van Es (bestuurlijk stelsel, GroenLinks) was al tegen het afschaffen van de stadsdelen. Het advies sterkt haar in die mening. ,,Met het afschaffen van de stadsdelen vervang je democratie door bureaucratie. Dat is niet goed voor de Amsterdammer en, naar nu blijkt, ook niet voor de financiŽle positie van de Amsterdam.''

Amsterdamse stadsdelen gaan over zaken als het ophalen van het vuilnis en ruimtelijke ordening. Ze hebben allemaal een eigen bestuur en stadsdeelraad, waarin de politieke partijen zijn vertegenwoordigd. De hoofdstad voerde ze in om de politiek dichter bij de burger te brengen. Volgens critici hebben ze echter vooral tot veel bureaucratie geleid.

De gemeente halveerde het aantal stadsdelen vorig jaar nog. Voorheen waren het er veertien, sinds mei zeven. Naast Amsterdam heeft alleen Rotterdam een soortgelijke bestuurslaag. Daar heten ze deelgemeenten.

 


...Terug