Nieuwsarchief
Bas van de Heijden
07 March 2011 - Ingezonden stuk [Corina van Dijk]

Uit je stukje:

"De kindvriendelijke route is een route die het mogelijk maakt dat kinderen in hun wijk op een veilige manier van hun huis, naar school, sportveld, speeltuin, buurthuis of bijzondere kinderattractie in de wijk zoals een kinderboerderij of natuurspeeltuin de Ark moeten kunnen lopen. Dit alles gebaseerd op uitgangspunten van het beleid rond speelplaatsen en speeltuinen."

Hardstikke goed, sta ik helemaal achter!

Maar vervolgens wil de pfh. de Bas verplaatsen naar de rand van Boomgaardshoek, omdat omwonenden er last van hebben!!???!! De wijk Boomgaardshoek is juist opgezet waar de term kindvriendelijk centraal stond. Als je kijkt naar de Bas betekent dat dat je altijd maar

1 drukke straat moet oversteken om bij de Bas te komen (of school, apotheek, drogist). Als deze supermarkt verhuisd naar de rand betekent dat dus 2 drukke straten oversteken voor vele kinderen, met als gevolg dat ze pas veel later leren om zelfstandig boodschappen te doen. Immers train je je kind om goed over te steken en de oversteek van en naar school gebeurd over 1 oversteek dus verschillende malen per dag. Die zit er op een gegeven moment dan wel goed in. De andere oversteek kom je niet zo vaak met je kind dus die laat je je kind dan ook niet zo snel maken.

Bovendien maakt het nogal een verschil of je je kind een klein stukje alleen en zelfstandig in de wijk laat of meteen de hele wijk moet laten oversteken om een boodschapje te laten halen. Dat laatste doe je gewoon niet op jongere leeftijd!

Het zou toch niet kunnen als het DB/coalitie voor kindvriendelijke routes zijn, maar dit vervolgens niet consequent willen toepassen?

Dan heb ik het nog maar even niet over het feit waarom de apotheek, huisarts, logopediste, fysiotherapeut, drogist, supermarkt, school, peuterspeelzaal en MFC bij elkaar staan. Ook hier is natuurlijk goed over nagedacht: alles dicht bij elkaar, heel efficiŽnt. Je kunt alles goed combineren (kind naar school brengen, bezoek huisarts en even naar de supermarkt om nog iets te halen bijv.).

Daarnaast vind ik het vrij bijzonder dat de rest van de wijk niet is gevraagd wat men er van vind. Op het schoolplein heb ik wat navraag gedaan, maar echt niemand zou dit een goed idee vinden, velen doen voor of na school voor/na het werk een snelle boodschap en er is nooit naar hun mening gevraagd....

Tuurlijk, de supermarkt was eerst kleinschaliger en andere kleine winkeltjes waren er ook. In de loop van de tijd is dit veranderd en is de supermarkt uitgebreid. Omwonenden hadden in die tijd moeten protesteren en de gemeente duidelijk moeten maken dat ze dit niet wilden. Dan had het wellicht anders gelopen.

Nu moet een hele wijk bloeden omdat een aantal omwonenden er last van hebben?

Bovendien als je erbij in de buurt woont weet je toch wat de consequenties zijn? Dat is net als dat je bij Schiphol gaat wonen en je wil dat Schiphol verplaatst gaat worden omdat de vliegtuigen zo'n herrie maken? Als je goed nadenkt weet je dat er nog wel eens wat kan veranderen en dat het bij een supermarkt dus ook wel eens drukker zal worden....Het algemeen belang dient toch altijd boven het persoonlijk belang voor te gaan?

De vorige pfh. heb ik de verschuiving als eens haar droom horen noemen, nou voor sommigen zeker, maar voor velen een nachtmerrie dus.Hoe staat NH hier tegenover? Is er al eens goed gekeken naar bovenstaande argumenten en eens echt goed onderzoek naar gepleegd, naar de opzet van de wijk, wat is het algemeen belang enz?

Antwoord:

Ik weet dat er natuurlijk nadelen zitten aan zo iets. Maar het gaat niet alleen om de omwonenden. Het gaat ook om de vrachtwagens die door de wijk heen rijden naar een plek die daar eigenlijk niet voor bedoeld is. Met die grote opleggers heb je weinig ruimte om te manoeuvreren. Die grote vrachtwagen veroorzaken ongewild ook nog al eens ongelukken en zijn dus niet echt veilig in een wijk. Verder is er ook erg weinig parkeer ruimte. Dus tja, het is maar hoe je het bekijkt. Ik denk niet dat bewoners al gevraagd is naar hun mening, omdat die plannen zich nog niet in dat stadium bevinden. Deze ideeŽn zijn ooit ontstaan tijdens een bijeenkomst, maar ik heb nog niet gehoord dat er al echte plannen zijn of ik heb iets gemist.

jan koopmans

 

...Terug