Nieuwsarchief
Veilig Hoogvliet
11 March 2011 - Nieuwsbericht [jan koopmans]

Donderdag werd tijdens een bijeenkomst het convenant voor het project Buurt Bestuurt ondertekend door de burgerpanels van Zalmplaat/Meeuwenplaat en Oudeland, burgemeester Aboutaleb en Edwin Smid, voorzitter van de deelgemeente Hoogvliet. De ondertekening is het officiŽle startsein voor het project en begint de uitvoering van een motie die wij ongeveer vier jaar geleden hebben ingediend. Nieuw Hoogvliet bestond toen nog niet en de fractie leden maakten deel uit van de IBP. Zo zie je maar weer, en dat is echt niet om nog even lekker om mij heen te slaan, maar soms zijn splitsingen best goed. Andere ideeŽn andere invalshoeken, vernieuwingen, daar gaat het  om.  Het is de bedoeling dat bewoners van de panels samen met de deelgemeente, politie en Stadstoezicht om de drie maanden drie punten noemen die in de wijken Oudeland en Zalmplaat/Meeuwenplaat aangepakt moeten worden op het gebied van veiligheid.

Voorzitter Edwin Smid opende de bijeenkomst en noemde het project Buurt Bestuurt een stap voorwaarts. Hij gaf aan trots te zijn dat Buurt Bestuurt wat heeft los gemaakt bij de bewoners. Er is enthousiasme bij alle paneldeelnemers en hij uitte zijn waardering voor de rol van de wijkteamchefs. De deelgemeentevoorzitter kijkt uit naar de resultaten: "Wij gaan het samen doen, en natuurlijk komen er discussies over wat belangrijk is om aan te pakken maar dŠt brengt ons juist verder." Een rondje langs de aanwezige bewoners van de twee burgerpanels gaf veel positieve reacties.

Zij zijn zich ervan bewust dat zij ook zelf een heel belangrijke factor zijn voor de veiligheid in hun wijk en nemen hun verantwoordelijkheid daarin. Deborah Sanches uit Oudeland ziet het zo: "Waar je woont moet je investeren. Je moet een bijdrage leveren zodat je wijk veilig blijft. Ik voer met mensen uit de buurt gesprekken. Zo leer je elkaar kennen en het is belangrijk dat kinderen met een veilig gevoel buiten kunnen spelen."

Ook Sylvia Fabrie is lid van het panel: "Ik vind het een goed idee en ik ben blij dat ik mag meepraten over wat er in de wijk gebeurt", zegt deze actieve bewoonster uit de wijk Zalmplaat. Burgemeester Aboutaleb was te gast in Hoogvliet. Hij gaf aan dat Rotterdam veiliger is geworden. Tegelijkertijd constateerde hij dat dit niet altijd zo beleefd wordt door de burger. "De burger moet veilig naar huis kunnen, naar de markt kunnen gaan. Het is tijd voor burgerbestuur in samenwerking met de politie. Met elkaar de omgeving scannen en de ruimte krijgen om hierover met de politie te praten". Hoogvliet kreeg ook een complimentje van de burgemeester: "Hoogvliet is de eerste die mij heeft uitgenodigd."

Het project Buurt Bestuurt heeft als doel om bewoners te betrekken bij de wijk en hen uit te nodigen met een kritische blik te kijken naar problemen in de wijk. Onder leiding van de deelgemeente kiest het burgerpanel welke drie zaken op het gebied van veiligheid aangepakt moeten worden en welke inzet er nodig is. Dit wordt om de drie maanden opnieuw vastgesteld. Samen met politie en Stadstoezicht wordt vervolgens bekeken welke maatregelen er genomen kunnen worden. De bewoners van de burgerpanels hebben een belangrijke functie naar de andere bewoners in hun wijk. Ze denken niet alleen mee en geven problemen aan maar zij geven ook informatie door aan de mensen in hun eigen netwerk en buurt. Buurt Bestuurt Hoogvliet is een proefproject van een jaar. Als het succesvol blijkt te zijn wordt het ook doorgezet in andere wijken.

De deelgemeente wil graag ook meer jongeren in de burgerpanels. Daarom zoeken wij bewoners van 16 tot 30 jaar om deel te nemen aan de burgerpanels in Oudeland en Zalmplaat/Meeuwenplaat. Meld je aan en praat mee over veiligheid in je eigen wijk! Is het nu veilig in Hoogvliet? Nee, wij zijn er natuurlijk nog lang niet. Er moet nog veel gebeuren en je krijgt het nooit voor honderd procent veilig. Het DB laat gelukkig zien dat zij geeft om de veiligheid en zij heeft in ieder geval gehoord waar de inwoners van Hoogvliet om vroegen. Wie wil er nu niet direkt iets te zeggen hebben over zijn eigen woon omgeving.?

 

...Terug